Daňové priznanie už pravdepodobne nebude možné odložiť

22.11.2012 Bratislava

Bratislava 22. novembra (TASR) - Na Slovensku už pravdepodobne nebude možné posunúť termín na odovzdanie daňového priznania.

Podľa uznesenia vlády zo stredy (21.11.) už Ministerstvo financií (MF) SR pripravilo pozmeňovací návrh k novele zákona o dani z príjmov, ktorý upraví pravidlá pre podávanie daňových priznaní už za tento rok.

Navrhuje sa v ňom, aby daňové subjekty nemali možnosť predĺžiť si lehotu na podanie daňového priznania o 3 až 6 mesiacov na základe vlastného rozhodnutia. "Ale len za predpokladu, ak súčasťou daňového priznania sú aj príjmy zo zahraničia a tieto tvoria na celkových zdaniteľných príjmoch daňovníka podiel minimálne 20 %," uviedla poradenská spoločnosť v oblasti účtovníctva Accace.

Ako ďalej firma informovala, tento krok by mal pravdepodobne znamenať prínos v oblasti financovania slovenských samospráv. Toto rozhodnutie totiž odsúhlasila vláda v rámci opatrení, ktoré majú pomôcť pri riešení súčasných problémov regionálnej a miestnej územnej samosprávy.

Podľa šéfa poradenstva spoločnosti Petra Paška by mohlo sprísnenie pravidiel pre odklad daňových priznaní priniesť akumuláciu výberu daní v kratšom časovom horizonte. O predĺženie lehoty na podanie daňového priznania totiž vlani požiadalo viac ako 95.000 daňovníkov. Na druhej strane, "väčšina daňových subjektov predmetné oznámenia nezasielala daňovým úradom za účelom 'odkladu' platenia dane, ale so zámerom rozloženia uzávierkových prác na časovo primeranejšie obdobie," dodal Paška.
 

Vyberte región